deuter

deuter is al jaren bekend van hun outdoor rugzakken, verkrijgbaar van klein tot groot voor verschillende sporten. Trailrunning hoorde hier tot voor kort nog niet bij. Met de nieuwe Ascender komt daar sinds afgelopen zomer verandering in.

Aan Bearsports de vraag of wij deze wilden testen. Met 2 weken in de Alpen tijdens Esprit Montagne Inspirational op de planning hadden we hier direct een mooie gelegenheid voor.

Ascender 7

De Ascender komt in 2 verschillende varianten, een 7 liter model en een van 13 liter en is in verschillende kleuren te krijgen. Ik kreeg een oranje 7 liter variant, voldoende voor een dag buitenspelen in de bergen.

Mijn standaard uitrusting bestond uit een 1,25L water in een waterzak, een softflask van 500ml, regenjasje, shirt met lange mouwen, meerdere reepjes en koeken, een opvouwbare beker, EHBO set, reddingsdeken, wat contant geld, een tracker, een powerbank en natuurlijk mobiele telefoon. Dit paste allemaal netjes in de rugzak en zorgde ervoor dat ik ook op de langere dagen, van 7 uur in de bergen, prima doorkwam.

Kenmerkend voor de Ascender is het (opvouwbare) zakje aan de voorkant voor de trailrunstokken. Afhankelijk van het programma van de dag, gingen de stokken ook geregeld mee. Met dit zakje en een elastiek kunnen de stokken eenvoudig en snel opgeborgen en weer uitgehaald worden. Heel fijn voor iemand als ik, die de stokken met enige regelmaat opbergt, om handen vrij te hebben.

De rugzak kwam één dag voor mijn reis aan, dus tijd om hem van te voren nog uit te testen had ik niet. Voor de zekerheid dus ook nog maar mijn oude rugzak mee, maar deze is na de eerste dag al niet meer gebruikt. Vanaf de eerste keer dat ik de Ascender omhing voelde hij meteen lekker licht aan. Bij het eerste testloopje merkte ik dat hij af en toe nog wat schudde. De rugzak kan op de schouders, onder de armen en op de borst worden afgesteld. Na even opnieuw afstellen, zat de rugzak stabiel en bleef hij ook in de afdalingen op z’n plek, zonder te schudden. Bijkomend voordeel is dat alle afstelriempjes en elastieken ook bij te stellen zijn als je de rugzak om hebt. Hierdoor kan je tijdens het lopen de rugzak een beetje bijstellen als het gewicht verplaatst is doordat bijvoorbeeld de waterzak leeg is.

De Ascender is zowel met softflasks voorin als met een waterzak achterin te gebruiken, deze worden niet standaard meegeleverd, maar de waterzak die ik al had en mijn flasks pasten er prima in. Aan de voorkant zit een afsluitbaar vak, bedoeld voor een telefoon. Hoewel mijn telefoon met hoesje er net in paste, vond ik het makkelijker om deze in een van de softflaskvakken te stoppen. Hier zat mijn telefoon veilig in, maar kon ik hem nog steeds snel eruit pakken om de nodige mooie foto’s te maken. Aangezien ik maar één softflask bij me had, had ik dit vak toch over.

In de 2 elastische vakken aan de achterkant zaten een extra buff en een opvouwbare beker. Ook deze waren makkelijk te pakken en weer weg te stoppen. Overige spullen die (gelukkig!) weinig of niet nodig waren zoals een regenjasje en EHBO set zaten in het grote vak.

Conclusie

De Ascender is een mooie en comfortabele trailrunrugzak, waar ik 2 weken lang veel plezier van gehad heb. Het vak voor de trailrunstokken is een mooie toevoeging en zorgt ervoor dat zelfs mensen die nog wel eens moeite hebben om hun stokken snel op te bergen, het op deze manier probleemloos lukt. De komende tijd zal ik testen of de rugzak in ons vlakke land net zo fijn is als in de bergen.

Overzicht

© Bearsports