Hotelbazin houdt in vrije tijd van 100 kilometer hardlopen: ‘Een marathonloper wil altijd meer’

door Ingrid Henssen

Als enige vrouw uit de regio Maastricht neemt hotelbazin Chantal Lambert-Pachen uit Eijsden op 30 oktober deel aan de Grizzly-100 trail; een duurloop van honderd kilometer door de Voerstreek, mijnstreek en het heuvelland.

„Honderd kilometer véél? Het is gewoon een kwestie van grenzen verleggen.” Chantal Lambert-Pachen (48) vindt haar deelname aan dé trail voor diehards niet bijzonder. Mensen die haar voor gek verklaren, begrijpen de sport niet. „Een marathonloper wil altijd meer”, lacht de Eijsdense: „Kun je een halve, dan ga je voor een hele!”

Hotel
Volgende week zaterdag is het de derde keer dat de powervrouw de race van honderd kilometers met forse hoogteverschillen op één dag rent. Een megaprestatie voor de ultraloopster die pas acht jaar hardloopt en met rugklachten kampt. Helemaal ongelooflijk wordt het als je weet dat Lambert ook nog voor haar kinderen zorgt en een hotel runt.

Lambert is de enige vrouw uit de regio Maastricht die voor de langste afstand van de Bear-trail gaat. De start is in het donker om 6.00 uur ’s morgens. Vóór middernacht moet ze binnen zijn. Ze streeft er naar in 14 uur te finishen.

Het parkoers loopt door de Belgische Voerstreek, de mijnstreek en het heuvelland. De race is uniek, omdat het dit jaar de enige dagtocht van 100 kilometer is die over Nederlands grondgebied loopt. Lambert: „Daar moet je als Limburgse gewoon bij zijn!”

Poëtisch
Ze vertelt bijna poëtisch over haar sportbeleving: „Terwijl mijn benen de leegte voor me vullen, omarmen mijn gedachten de stilte.” Bij marathons gaat het om massa’s mensen langs de kant, muziekbandjes, feest, en snelle tijden. „Een ultraloop is veel eenzamer, is helemaal opgaan in de omgeving en thuiskomen in jezelf.”

Trainen doet de horecavrouw tussen de bedrijven door, vier tot vijf maal per week. Haar man Walther gaat vaak met haar mee. Duurlopen wordt afgewisseld met fitness, yoga en wandelen met vriendinnen. Een nachttrail in Luxemburg, of een marathon in Visé zijn voor Lambert ‘slechts’ een oefening.

Klein stukje
Het dagelijkse leven van de uitbaatster van hotel-café Le Bonheur is onregelmatig en hectisch. Hardlopen leert haar om te doseren: „De kunst is je niet te laten meeslepen, maar een strak plan te trekken. Moet ik nog 12 kilometer, dan weet ik: Dat is hetzelfde als dat kleine stukje van Maastricht naar Eijsden.”

Volgens de sportster kan een lijf veel meer aan dan men denkt, en went een lichaam aan alle belasting. Daarom wil ze ook na de Grizzlytocht ‘nog verder gaan’. Voor 2022 heeft ze alweer een nieuwe uitdaging gevonden: de Schotse Cape Wrath Trail van 400 kilometer.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20211017_96326159

Overzicht

© Bearsports