Gespot op de trails: Sylvie Houbiers

Trailrunner: Sylvie Houbiers
Woonplaats: Maaseik(B)
Langste Afstand:
Traint voor: Grizzly 100 & Marathon des Sables

Sylvie’s verhaal

Ik ben in Maastricht geboren maar ik ben opgegroeid in Eijsden. Verder heb ik op allerlei plekken gewoond, want ik ben niet zo honkvast. Inmiddels woon ik in België, in de buurt van Maaseik. Daar heeft mijn vriend een restaurant waar ik werk. Daar werk ik in de bediening. Lekker ouwehoeren met de mensen. Ik zou niet meer een hele dag achter de computer kunnen zitten. Het is hard werken, maar ik vind het heerlijk en zou echt niet meer anders willen. Ik zeg altijd maar “ ik hou hier mijn basisconditie op peil”.

Met sporten ben ik begonnen in 2011 omdat ik me toen heb opgegeven voor de Alp d’huZes. Toen ben ik begonnen met fietsen, wat ik echt niet leuk vind maar het hoorde erbij.

Ik heb drie jaar op rij meegedaan om geld in te zamelen voor de kankerbestrijding. In die jaren hebben we met ons team “cycling4better” bijna twee ton opgehaald.

Dat was een hele mooie tijd en een ervaring voor het leven. Tijdens dat evenement heb ik gezien dat sport verbroedert. Dat zie ik nu in de trailwereld ook. Iedereen heeft de neus in dezelfde richting en dat vind ik chique om te zien.

Hierna ben ik gaan hardlopen en gaan deelnemen aan hardloopwedstrijden en marathons maar allemaal verhard.

Mijn eerste hardloopevenement door de bossen en in de natuur was de Mescherbergloop in 2016. Ik vond het zo geweldig terwijl ik van tevoren niks van trail-achtige evenementen moest hebben. Ik dacht ik ga toch niet door de modder baggeren, laat mij maar marathons lopen. In 2017 ben ik in Noorwegen geweest voor een 50 mijl trail. Die heb ik uiteindelijk niet kunnen uitlopen, omdat de eerste 60 km ongemarkeerd was, waardoor ik steeds verdwaalde en na 57 km gestopt ben. Ik werd daar wel helemaal verliefd op het trailen en dat gaf voor mij de doorslag om ermee door te gaan.

Zo ben ik eigenlijk aan het trailen geslagen en toen wilde ik dus de Grizzly doen. Ik vond de naam zo stoer. Dat hoort gewoon bij een trail. Ik werd er heel  enthousiast van.

De 100 km wilde ik ook nog weleens doen maar dat heeft even op zich laten wachten omdat ik er toen niet klaar voor was. Toen ben ik in zee gegaan met een trainer omdat ik het perse wilde doen en ook voor het goede doel wilde lopen.

Mijn moeder heeft Multiple sclerose (MS), dus vandaar dat ik MS als goed doel heb gekozen. Na mijn ervaring met alpe d’HuZes vond ik dat ik ook iets moest doen voor MS, omdat ik het van zo dichtbij meemaakte. Zodoende mijn besluit om de Grizzly te gaan lopen.

De boodschap die ik wil afdragen is dat het heel belangrijk is dat er onderzoek gedaan wordt naar MS, omdat het een ernstige ziekte is, waar je weliswaar heel oud mee kan worden, maar waarbij de kwaliteit van leven steeds meer afneemt.

Vooral voor kinderen en jonge mensen met MS is het belangrijk dat er medicijnen ontwikkelt worden, waarmee de ziekte gestabiliseerd kan worden, waardoor de kwaliteit van hun leven zo optimaal mogelijk blijft.

Ik heb een actiepagina aangemaakt om geld in te zamelen voor het MS centrum in Rotterdam (ErasMS centrum). Zij doen onderzoek naar de oorzaak en behandeling van Multiple Sclerose. De oprichter van deze organisatie, Rogier Hintzen, kende ik al verschillende jaren. Hij heeft wereldwijd al baanbrekend onderzoek gedaan naar MS met resultaat. Helaas is hij in mei dit jaar overleden aan alvleesklierkanker. Zijn team zal het onderzoek blijven doen en ik zal hun blijven steunen. De 100 km loop ik ook als eerbetoon aan hem.

Het mooie aan doneren aan dit doel vind ik dat ik rechtstreeks contact heb met de mensen en invloed heb op waar het geld naartoe gaat. Daarnaast word ik op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Het is wel moeilijk om geld bij elkaar te krijgen, omdat er veel goede doelen zijn.

Ik organiseer activiteiten om mijn verhaal te delen over de 100 km die ik ga lopen. 100 km is niet mis, maar waarom zou ik het mezelf makkelijk maken? Mensen met MS hebben het ook niet makkelijk.
Wij organiseren o.a. sponsordiners en de MoveStrong Run&Walk om geld in te zamelen.

De teller staat inmiddels op ongeveer vijf duizend euro en ik hoop daar nog een twee á drieduizend euro aan toe te kunnen voegen.

Door de trails die ik de afgelopen periode heb gedaan, met name de 80 km in Brussel, heb ik het vertrouwen gekregen dat ik de Grizzly wel ga redden. Ik ga 100%! genieten van de grizzly ook al weet ik dat er zeker zware momenten zullen zijn.

Ik heb wel een km of tien nodig om die spanning te laten zakken. Als ik eenmaal opgewarmd ben dan ben ik niet meer bezig met hoe lang het gaat duren of hoe ver ik nog moet. Ik raak dan in een soort runnershigh. Het is vooral een mentale uitdaging, waarbij de verzorgingsposten een soort markeringspunten worden, waarbij ik kan denken “Oh, ik hoef nog maar …km”. Vooral dat getal is mentaal heel bepalend voor hoe je je voelt.

Je verzint toch een strategie voor hoe je het gaat doen, vooral als je het nog nooit gedaan hebt dan weet je niet of die strategie gaat werken. Ik proportioneer mijn lange loops altijd, bijv. 2 keer 25 km. Voor je het weet ben je dan binnen. Tuurlijk zijn de laatste kilometers zwaar en moet je hard werken, maar het werkt zo wel voor mij.
Er zitten 3000 hoogtemeters in de Grizzly, dus ik streef naar 13 á 14 uur. Dan zou ik wel nog een stuk in het donker moeten lopen en dat heb ik nog nooit gedaan, dus daar ben ik wel zenuwachtig voor. Ik ben nachtblind, dus dat vind ik eng. Ik ben bang om te verdwalen, omdat ik zo gefocust ben dat ik de weg niet meer zie. Vooral op de lange afstanden loop je op den duur toch alleen en dan ben ik bang dat ik iets mis. Misschien dat lopen met GPS verstandig is.

Het lijkt me wel cool om met een tracker te lopen. Ik ben er toch al een heel jaar dag en nacht mee bezig en dan kunnen de mensen die mij al de tijd gevolgd hebben, mij ook volgen tijdens de trail.

Meestal train ik alleen en dan vooral in de ochtend. Vaak loop ik op zondag en af en toe door de week met een groepje vrienden en vriendinnen die mij vanaf het begin gesteunde hebben in mijn doel. Dan heb je van die uitgepijlde wandeltochten tot 20, 30 of 40 km. Dan schrijven we ons in en dan trailen we die route. Dan heb je een leuke training door de natuur gehad.

Het aantal km dat ik per keer train verschilt. De ene keer 24, de andere keer 30. Meestal train ik tussen de 80 en 100 km per week. Als ik om 12.00 uur moet beginnen met werken, dan sta ik om 6.00 uur naast mijn bed. Dan is het Camelbag om en gaan. Het is niet alleen maar leuk. Het is hard werken en discipline hebben. Ik wil dit, dus ik moet ervoor gaan. Gelukkig ben ik van nature heel erg gedisciplineerd, dus als ik ergens voor ga, dan weet ik dat het me lukt. Ik heb een jaar uitgetrokken voor mijn training, omdat ik naast mijn drukke baan moet trainen, waar ik overigens vaak ook al 20 tot 30 km per dag loop. Ik zou zelf onzeker zijn over hoeveel ik moet trainen en dan zou ik waarschijnlijk teveel trainen. Daarom train ik met Marc Quadflieg. Hij weet hoe ik op verantwoorde wijze kan opbouwen. Ik ben in augustus vorig jaar begonnen en ik merk dat ik het heel jammer zal vinden als het voorbij is.

Ik vind het zo heerlijk om in de natuur te lopen. Dan ben ik helemaal in mijn element. Het belangrijkste is voor mij ook niet het winnen van een medaille. Het mooie van trails lopen is het één worden met de natuur. Zeker als ik bij mijn in de buurt loop, waar je bijna geen lopers ziet.

Speciale aandacht
Waar wij ons ook voor inzetten is Monique Hagemans (53) uit Ulestraten. Zij heeft vanaf haar 23e  een ernstige vorm van MS, waardoor zij niks meer kan. Ze kan alleen met een lepel in haar mond nog een iPhone en laptop bedienen. Mede door de ziekte is zij gescheiden van haar man. Hij heeft haar nog 8 jaar financieel bijgestaan, zodat ze in haar woning kon blijven wonen. Inmiddels gaat dat niet meer en worden de kosten voor Monique te hoog. Als zij aan het eind van dit jaar 30.000 euro kan inleggen op de hypotheek, dan kan ze wel blijven. Voor haar is haar woning ontzettend belangrijk en daarom zetten wij ons, middels de etentjes, in om geld voor haar in te zamelen. Mensen kunnen ook rechtstreeks geld aan haar overmaken om het bedrag bij elkaar te krijgen.

Tijdens de Grizzly 100 is Sylvie te volgen via een tracker. Check op 26 oktober onze website voor de Tracker Link.

Hoe kun jij Sylvie steunen?
Iedere tweede woensdag van de maand houden we het aanschuifdiner. 10 procent van de opbrengst gaat naar de stichting.

Volg Sylvie op
Instagram: MegasterktegenMS

Doneer
Doneer via MegaSterktegenMS

 

Maak kans op een Instinct Duffel Pack ter waarde van €120,-
Doneer minimaal € 10 (actie loopt tot 31-12-2019).
De winnaar wordt bekend gemaakt door Sylvie.

DUFFEL PACK
Het ultra-functionele Duffel [rugzak] Pack.
Het ultieme en meest veelzijdige “er op uit wedstrijd pack” voor de meest veeleisende multisporter.

Alle items zijn eenvoudig gesegmenteerd op te bergen naar jouw behoefte en op een slimme manier.
Je vervoert je volledige [TRAIL] race kit in een tas op een comfortabele manier, ook ideaal te gebruiken tijdens race ondersteuning, alles mee voor de atleet die je support.

45 liter / 1,260kg 55x32x26cm (LxBxH).
Overhead cabine formaat voor vliegen.

Overzicht

© Bearsports