Op 24 oktober neemt Danny van Haren, voor de tweede keer, deel aan de Grizzly 100. Zijn doel is om zijn tijd van vorig jaar, 17 uur 58 minuten en 30 seconden (1,5 minuut voor de eindtijd), te verbeteren.  Zijn andere doel is om geld in te zamelen en aandacht te creëren voor Coeliakie, een auto-immuunziekte waar zijn vriendin Charlotte aan lijdt.

Coeliakie (seu-lia-kie) is een auto-immuunziekte die wordt geactiveerd door het eten van gluten. Gluten is een eiwit dat voor komt in tarwe, rogge en gerst. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. De darmvlokken gaan daardoor kapot. Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet meer goed opgenomen.

Danny begon met hardlopen in de periode dat hij terugkwam uit Dublin en in Nederland op zoek was naar werk. Hij vond uiteindelijk een baan bij een bank waar hij ook Charlotte ontmoette. Ze kennen elkaar nu 1,5 jaar en lopen nu graag samen over de trails.

Deelname aan de Grizzly 100 betekent voor Danny, grenzen verleggen. Zijn collega’s lachten hem twee jaar geleden uit toen hij zei dat hij binnen een jaar mee ging doen aan een 100km trail. Vorig jaar lukte het hem om de Grizzly 100 te finishen met nog maar 1,5 minuut over. Nu lachen zijn collega’s hem niet meer uit maar hebben ze veel respect voor hem.

Danny probeert iedere dag zeker 10km te lopen. In de weekenden loopt hij 20 á 30km. Hij maakt zijn eigen schema’s Het doel dit jaar is om er maximaal 17 uur over te doen. Dus een uur sneller dan in 2019. Hij weet nu hoe het is om zo’n ultra trail te doen en hoe zijn lichaam daarop reageert.

Charlotte steunt Danny in zijn missie om binnen de 17 uur te finishen. Ze is door Danny ook begonnen met trailrunning. Haar eerste trail was de Veluwse Trailrun.
Tijdens de Terhills Trail 2019 rende Charlotte haar verste afstand tot nu toe, de 20km trail.

Charlotte merkt dat ze door het trailrunnen sterker is geworden. Naast Coeliakie heeft ze ook last van botontkalking. Door het sporten merkt ze dat haar botten sterker worden maar ook dat ze mentaal sterker wordt.

Charlotte heeft nu 5 á 6 jaar Coeliakie. Het beïnvloedt haar hele leven want er is (nog) geen medicijn voor. Je moet er mee leren leven. Ze is heel vaak moe. Verkeerd eten zorgt snel voor problemen. In de supermarkt blijft het moeilijk om de juiste voeding te vinden. Samen met Danny wil ze meer awareness creëren voor deze auto-immuunziekte. Ze werkt inmiddels voor zichzelf en wil met haar eigen bedrijfje meer glutenvrije voeding op de markt brengen.

Thuis wordt er heel gezond gegeten, ze zijn bewust met voeding bezig. Ze proberen zoveel mogelijk zelf te maken omdat Charlotte veel producten uit de supermarkt niet kan verdragen. Maar het is niet makkelijk om voor genoeg vervangende producten te zorgen. In aanloop naar wedstrijden eet Danny dan toch maar ‘normale’ pasta om goed en sterk aan de start te staan.

Danny en Charlotte vinden de trailrunning community geweldig. Trailrunning is gezellig, een hele andere mentaliteit dan ze gewend waren. Ze leren steeds meer mensen kennen en ze zijn van plan om nog vaker aan meer trails deel te nemen om zo nieuwe mensen te ontmoeten.

Eerstvolgende trail op de planning is dus de Grizzly 100.

Wil jij Danny helpen om zijn doel te bereiken?

Ik wil Danny steunen

 

Lees meer over Charlotte

Overzicht

© Bearsports