Van Maastricht naar Vaals

Zondag 16 maart 2025

De Heuvelland Marathon loopt in 2025 van Maastricht naar het Drielandenpunt in Vaals. Het is geen gewone marathon maar een natuurmarathon. Het parcours loopt overwegend over onverharde paden, maar is geen trailrun.

De route gaat door de schitterende natuur van het Limburgse Heuvelland met geweldige uitzichten en pittoreske dorpjes.

Naast de hele marathon afstand zal ook een estafette vorm worden aangeboden voor teams van 4 of 2 personen (2x 21,1km).

Een 1/2 Heuvelland marathon met start in Gulpen naar Vaals. Dit kan zowel als solo (21,1km) als duo (12,7 en 8,4km) worden afgelegd.

Via het Facebook event ben je steeds als eerste op de hoogte van de nieuwste updates over dit event.

PROGRAMMA

Zondag 16 maart 2025

07:45 Aanmeldbureau geopend in Vaals
08:00 Bussen staan klaar om deelnemers naar Maastricht te brengen
07:45 – 09:30 Garderobe geopend in Vaals
08:30 Vertrek bussen naar start in Maastricht
09:30 Vertrek bussen naar start in Gulpen
08:30 – 10:00 Aanmeldbureau geopend in Maastricht
08:30 – 10:00 Inleveren dropbags bij de start in Maastricht (= plastic zak met evt. jasje/trui)
10:00 Start alle deelnemers Maastricht
10:00 – 11:00 Inleveren dropbags bij de start in Gulpen (= plastic zak met evt. jasje/trui)
10:30 Start halve marathon Gulpen
13:45 Prijsuitreikingen
16:30 Sluiting parcours
 
* programma onder voorbehoud.

INSCHRIJVEN

 Inschrijvingen nog niet geopend…

Bij de prijs inbegrepen zijn: een volledig uitgepijlde route, verzorgingsposten, startnummer, (live) tijdsregistratie, parkeerplaats, veilige oversteekplaatsen en een fantastische omgeving.

Een finisher medaille en/of hardloop t-shirt van de Heuvelland marathon zijn bij te bestellen bij de inschrijving.
Busvervoer naar de start is eveneens een betalende optie. 

Insiders tip: Bestel een medaille. Nu lijkt dit niet zo belangrijk, maar als je straks aan de finish komt van deze uitdagende marathon denk je hier anders over…

INFORMATIE

We werken samen met de inschrijvingsmodule van Passion For Sports / SQM Time. Je kan inschrijven en zelf je inschrijvingen aanpassen en annuleren indien nodig.

Inschrijvingsprijzen zijn exclusief verwerkingskosten van Passionforsports.eu (inschrijfmodule).

 • Inschrijvingen tot 16 februari:
  • Deelnemers wonend in Nederland
   De startnummers zullen na het sluiten van de inschrijving per post opgestuurd worden naar het opgegeven adres bij de inschrijving.
  • Deelnemers wonende in andere landen
   De startnummers van deelnemers die niet in Nederland wonen zijn op de wedstrijddag af te halen bij de start.
 • Inschrijvingen na 16 februari:
  • Startnummers met start in Maastricht kunnen afgehaald worden bij de start in Maastricht.
  • Startnummers (halve marathon) met start in Gulpen kunnen afgehaald worden in Vaals.
  • Bestelde bustickets worden per e-mail gestuurd.

Op de achterzijde van het startnummer zit de timing chip, dus het startnummer niet vouwen.

Eventueel bestelde t-shirts worden niet opgestuurd, maar kunnen op het finishterrein vooraf of na de wedstrijd worden opgehaald.

Indien je zelf niet kunt deelnemen en je startnummer aan iemand overdraagt ben je er zelf verantwoordelijk voor dat het startnummer bij de nieuwe deelnemer komt. Het adres om op te sturen kan niet meer aangepast worden.

PARKEREN

Start
In Maastricht kan er geparkeerd worden op het parkeerterrein van Geusselt Sportpark (Vijfkamp, Maastricht). Dit is gratis.

Finish
In Vaals kan er geparkeerd worden op het parkeerterrein van het drielandenpunt (Viergrenzenweg, 6291 BM Vaals). Dit kost € 3 per dag.

Start halve marathon
Er is vervoer met de bus vanuit Vaals naar de start van de halve marathon in Gulpen. Daar er beperkte parkeermogelijkheid is wordt busvervoer ten zeerste aangeraden!

Wisselpunt 1 – Margraten
Alleen voor teams van 4. Parkeren kan langs de veldweg bij de 5 sprong, Trichterweg/Zangerijweg, Margraten.

Wisselpunt 2 – Gulpen
Parkeren (beperkt) kan op Landsraderweg 11, Gulpen (bij zwemparadijs Mosaqua)

Wisselpunt 3 – Cuba Libre
Alleen voor teams van 4. Parkeren kan op Hilleshagerweg 2 en Pastorijweg 13, Vijlen.

 

Omdat de start bij Geusselt park is en de finish in Vaals, is er de mogelijkheid om gezamenlijk met bussen van Vaals naar Maastricht (of het startpunt halverwege voor de halve marathon deelnemers) gebracht te worden (alleen voor deelnemers en alleen voor de start). Dit kan ook met eigen vervoer. Vervoer met de bus kan men bij inschrijving bestellen.

Er is vervoer met de bus vanuit Vaals naar de start van de halve marathon. Daar er beperkte parkeermogelijkheid is wordt dit ten zeerste aangeraden!

Duo’s en teams ontvangen één startnummer en een startnummerband (af te halen bij het aanmeldbureau). De startnummerband, waar het startnummer aan vast zit, kan bij het wisselpunt eenvoudig worden los geklikt en doorgegeven worden aan de volgende loper.

 

Er zijn onderweg 6 verzorgingsposten en 1 bij de finish.

 Locaties Marathon Halve marathon
 Margraten 8,5km
 Terlinden 16,1km  Alleen water en Tailwind sportdrank
 Gulpen 21,1km Start
 Epen 26km  Alleen water en Tailwind sportdrank
 Vijlen 32,3km
 Vijlenerbos  Vaals 37,1km  Alleen water en Tailwind sportdrank

 

De overige verzorgingsposten zijn uitgerust met:

Let op onze verzorgingsposten zijn bekervrij!
Wij maken geen gebruik meer van plastic bekers bij onze verzorgingsposten. Hiervoor dien je zelf een (opvouwbare) beker mee te nemen als je iets wil drinken.
Het is mogelijk om een opvouwbare beker te bestellen bij de inschrijving mocht je er nog geen hebben.

 

Bij de start is er de mogelijkheid om een tasje in te leveren bij de organisatie. Het tasje is bedoeld om een jasje of trui in te doen voor de start. De organisatie zal deze plastic tasjes (dropbag) bij de start verstrekken. Je startnummer zal op de dropbag gezet worden zodat je die bij de finish weer kunt ophalen.

Let op! De tasjes zijn gewone plastic zakken met beperkt volume (60cm x 40cm). De organisatie vervoert de tasjes naar de finish waar ze na afloop opgehaald kunnen worden op vertoon van het startnummer.

Grotere tassen kunnen voor het vertrek van de bussen gestald worden in de bewaakte garderobe of in de eigen auto.

 

Bij de finish is een bewaakte garderobe aanwezig. Hier is het mogelijk om per deelnemer één tas in te leveren. Losse voorwerpen en/of meerdere tassen worden niet aangenomen. Neem niet te veel spullen mee!

Er zijn douches en omkleedtenten voorzien in Vaals.

We hanteren een limietsnelheid van 6,5km/uur, hierna zullen de verkeersregelaars weg zijn en verzorgingsposten opgeruimd worden. Ook zullen routemarkeringen weggehaald worden. Deze limiettijd houdt in dat de posten op onderstaande tijd gesloten worden.

 VP 1  11:30u (8,5km)
 VP 3  13:20u (21,1km)
 VP 5  15:10u (32,3km)
 Finish  16:30u (42,2km)

Aan de achterzijde van je borstnummer kleven er 1 of 2 timing chip(s). Plooi de chip(s) niet en zorg ervoor dat je je startnummer boven je kleding op buik of borst draagt. De chips zorgen ervoor dat je (tussen)tijden geregistreerd worden wanneer je een controlepunt passeert.

Controlepunten liggen verspreid over het parcours, meestal aan de bevoorrading. Sommige controlepunten piepen als je er door loopt, maar niet allemaal. Geen paniek dus als je niets hoort, je zal toch geregistreerd worden.

Alle tussentijden en eindtijd van alle deelnemers kan je online live volgen op de website van SQM Time. Op de dag van het event is de uitslag live te volgen via www.sqmtime.com/live . Via deze live coverage kunnen supporters ter plaatse via hun smartphone de progressie van hun favoriete lopers volgen. De fans thuis kunnen uiteraard ook alles op de voet volgen.

Er zijn zelfs deelnemers die tijdens de wedstrijd graag even kijken in hoeveelste positie ze zich bevinden en hoeveel tijd hun maatje voor- of achterop ligt!

Toeschouwers zijn van harte welkom bij het evenement. Houdt er wel rekening mee dat bij een natuurmarathon smallere wegen en locaties met weinig parkeerplekken zijn. Bij Landsrade, halverwege de marathon is er zeer beperkt parkeergelegenheid en wordt dus ten zeerste afgeraden om te bezoeken. We hebben een aantal mooie kijkplekken voor de toeschouwers uitgezocht.

Met welke schoenen loop je een natuurmarathon?
Het parcours is zowel verhard (30%) als onverhard (70%). De eerste helft is de zwaarste helft met de meeste hoogtemeters. Ook zijn er af en toe wat ruigere paden, maar over het algemeen zijn de onverharde paden breed en goed begaanbaar. Bij droog weer zou het volstaan om je ‘gewone’ hardloopschoenen die je ook op de weg draagt te gebruiken.

Bij nat weer kunnen de onverharde paden natuurlijk flink modderig worden. Limburg staat ook bekend om zijn vettige modder, dus profiel is zeker aan te raden. Bij de voorgaande edities kwamen trailschoenen goed van pas door de natte omstandigheden.

Een medaille kun je optioneel bijbestellen bij je inschrijving. Voor duo’s en teams kunnen er meerdere medailles besteld worden.

Deze marathon wordt georganiseerd door natuurliefhebbers en we krijgen de mogelijkheid om mooie paden in de natuur te beleven door de medewerking van Staatsbosbeheer en andere natuurinstanties. We verwachten van iedere deelnemer dat ze geen troep op de paden achterlaten, maar deze weggooien op de daarvoor aangewezen plekken bij de verzorgingsposten of finish. Ook sinaasappel- en bananenschillen blijven in de natuur achter. Indien je bewust iets weggooit op een andere plek, zal dit worden bestraft met diskwalificatie.

1e – 2e – 3e plaats heren hele marathon solo
1e – 2e – 3e plaats dames hele marathon solo

1e – 2e – 3e plaats heren duo’s
1e – 2e – 3e plaats mixed duo’s
1e – 2e – 3e plaats dames duo’s

1e – 2e – 3e plaats teams (alleen overall)

1e – 2e – 3e plaats heren halve marathon solo
1e – 2e – 3e plaats dames halve marathon solo

1e – 2e – 3e plaats heren halve marathon duo’s
1e – 2e – 3e plaats mixed halve marathon duo’s
1e – 2e – 3e plaats dames halve marathon duo’s

Er is medische ondersteuning aan de finish en op het parcours door: Stichting Sportdokters.

Medische hulp nodig? Op het startnummer staat het telefoonnummer van de organisatie. Stuur je locatie via Whatsapp door, indien mogelijk.

Het wisselen van afstand, een T-shirt bijkopen, je gegevens aanpassen en zelfs annuleren kan ENKEL EN ALLEEN gebeuren via je Passion For Sports account. Je doet dit dus helemaal zelf!

Nadat je bent ingelogd, zoek je de desbetreffende order op en verander je de gegevens. Indien jouw nieuwe gegevens resulteren in een lagere kostprijs, wordt jouw account gecrediteerd en kan je dat bedrag gebruiken voor een volgende inschrijving. Indien jouw nieuwe gegevens leiden tot een hogere inschrijvingsprijs dien je dat bedrag nog bij te betalen om de verandering te vervolledigen.

Indien je wenst te annuleren, wordt jouw account gecrediteerd conform onze annulatie voorwaarden. Dit bedrag kan je dan later besteden aan een andere inschrijving.

Je kan ook het SQM Helpcenter en FAQ raadplegen


 

PARCOURS

Het parcours loopt overwegend over onverharde paden, maar is geen trailrun. Er zitten een aantal klimmetjes in met een totaal van 649 hoogtemeters. 
Het parcours is door het heuvelachtige karakter pittiger dan de meeste marathons. De route gaat door de schitterende natuur van het Limburgse Heuvelland met geweldige uitzichten en pittoreske dorpjes.
Naast de hele marathon afstand zal ook een estafette vorm worden aangeboden voor teams van 4 of 2 personen (2x 21,1km).

Locatie wisselpunten:

 1. 8,5km – Margraten (Zangerijweg, Margraten)
 2. 21,2km – Gulpen (Landsraderweg 11, Gulpen, parkeerplaats tegenover zwemparadijs Mosaqua)
 3. 32,3km – Cuba Libre (Aan de Boom 7, Vijlen)

Trainen met Jo Schoonbroodt:

In voorbereiding op de marathon zullen er weer trainingslopen door Jo Schoonbroodt georganiseerd worden.

De datums worden nog bekend gemaakt.

De training start om 9:00u en zal verzorgd worden door Jo Schoonbroodt, meermaals Nederlands kampioen marathon, halve marathon en wereldrecord houder op de marathon en 6 uurs-loop in zijn leeftijdsklasse.
Er zal 30km gelopen worden. We beginnen bij de officiële start en lopen de eerste 15km van het parcours, waarna er omgekeerd zal worden en dezelfde route terug gelopen wordt.

De trainingen zijn open voor iedereen en de snelheid ligt rond de 10 km/u. Het is een heen en weer training. Dat wil zeggen dat mensen eerder kunnen omkeren en dan later weer opgepikt/ingehaald worden door de groep. Een training bevat een gedegen opbouw en structuur (Warming-Up, Kern, Cooling-Down). Deelname is gratis en self supporting. Meld je aub aan via info@bearsports.nl (uiterlijk de vrijdag van tevoren voor 17:00u, zodat we je de laatste info nog kunnen sturen via e-mail.)

UITSLAGEN

Alle uitslagen worden verzorgd door SQM Time. Zoals altijd kan je de dag van het event alle tussenpunten live volgen via de website van SQM Time.

FOTOS

Bekijk hier de best off foto’s van sportograf. Deelnemers kunnen hun persoonlijke foto’s hier bekijken.